Анализ на Стефан Антонов за  Изминалият понеделник държавата предложи 10-годишни

...
Анализ на Стефан Антонов за  Изминалият понеделник държавата предложи 10-годишни
Коментари Харесай

„Гласове“: Провалената емисия ДЦК от понеделник-грешка, за която ще платим скъпо

Анализ на Стефан Антонов за 

Изминалият понеделник страната предложи 10-годишни държавни скъпи бумаги на стойност 500 млн. лева Оказа се обаче, че нито има поръчки (само 4552 млн. лева.), които да изкупят всички редложени бумаги, нито изискванията (2.41% рентабилност до падежа), при които вложителите са подготвени да кредитират страната, устройват държавното управление.

В това отношение грешките са доста, само че главната е, че ръководещите объркаха тактиката с тактиката. За да не се види огромното намаляване на фискалния запас в резултат на погасения остарял заем, министерство на финансите реши да го попълни и с няколко дребни излъчвания за няколко седмици, само че единствено се омота в допълнение. 

Провалът на уравляващите да продаде 10-годишните държавни скъпи бумаги заплашва ще излезе скъпо на данъкоплатците и то по чисто човешки аргументи, а не поради конюнктура или справедливи условия. Налице е тоталната некомпетентност на министерство на финансите, която може да се изясни с опустошен потенциал в Дирекция " Държавен дълг "  или с политическа интервенция в работата на специалистите, само че крайният резултат е еднакъв - страната ще заплаща повече.

Защо се стигна до тук?

Учебникарска истина (дисциплина " Управление на дълга " ) е, че колкото по-дълъг е срокът за обслужване на един облигационен заем (ДЦК също са облигации), толкоз по-висока е доходността. 

Работа на аналитичните звена е да усетят по кое време трендът се обръща и да реагират. Ако следва качване на лихвите, в реда на нещата е вълната да се изпревари и дълготрайният заем да се изтегли преди вложителите да възприемат наклонността.

Точно този късмет министерство на финансите пропусна, въздържайки се от излъчвания през яунуари и февруари преди Русия да нападне Украйна и целият свят да мине в шоков режим на работа.

Някой може да оправдае бездействието с пояснение, че война не може да се планува. И ще е прав. Но няма какво да се каже за друга учебникарска истина, че най-хубавото време за изтегляне на интернационалните облигационни заеми е точно първото тримесечие на всяка година.

В този интервал вложителите стартират с чисти сметки, нов вкус и висока ликвидност на компаниите им. В миналото десетилетие, през 2015 година държавното управление съумя да се възползва от това, привличайки 3.1 милиарда евро, което е една от най-големите единични излъчвания. Година по-рано, Българска народна банка и министерство на финансите също разискват опцията за ранна емисия, само че тогавашният министър Чобанов задържа процеса, очаквайки Европейската централна банка да подеме политика за облекчение на кредитирането и спад на лихвите. И излиза прав, емисията от лятото е с рекордно ниска рентабилност и спред (рискова добавка) над немските облигации със същата рентабилност. По-същество стартира интервалът на невиждано ниски лихви, който завърши предходната годива. В подобен случай има смисъл една емисия да се забави, в случай че е ясно, че след няколко месеца изискванията ще са по-добри. 

Възможности за ранно изтегляне пропуснаха ГЕРБ през 2020 година, преди коронавирусът да затвори международната стопанска система. В това отношение Асен Василев е рецидивист, тъй като за четирите си месеца на длъжностен министър предложи единствено една емисия в последните си дни и по този начин се проспаха последните месеци преди ускоряването на инфлацията да накара вложителите да поправят лихвените си условия.

Дори по-страшно

По традиция задграничните вложители търсят по-висока рентабилност по дълга на страни като България, в сравнение с локалните. В този смисъл, министерство на финансите даде явен знак какъв брой тъкмо да си потърсят чужденците, тъй като към този момент предложи 3.5-годишни ДЦК, 7-годишни ДЦК и даже макар анулацията на аукциона за 10-годишните бумаги, доходността от 2.4% към този момент е запечатана в главите на всички като база, над която да се търси рентабилност при всеки евентуаен опит за дълготраен дълг на интернационалните пазари. 

Всичко друго от изтеглянето на дълготраен заем пък ще значи, че България може още да не се е възстановила, когато падежът му настъпи. 
Или казано с по-прости думи – министерство на финансите единствено се сложи в уязвима позиция пазарите да му извиват ръцете. Допускайки първо локалните вложители да го разиграват с невисок интерес и неизгодни предложения, то сподели всичките си недостатъци за интернационалните финансови пазари.

И в случай че в границите на месец не се върнем към мир и разцвет на интернационалното състояние, доходноста по всяка интернационална емисия, препоръчана от това държавно управление, в границите на тази година ще е по-висока от тази, която можеше да се реализира освен през януари и февруари, само че и по-висока от тази, която можеше да се реализира без дребните емесии ДЦК от март и април.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР